Plesk Panel Nedir?
Plesk panel, web sitelerinde yer alan hostinglerin yönetimini sağlayan otomasyon sistemidir. Özellikle de son 15 yılda yaygın olarak kullanılmaya başlanan Plesk panel, Windows ve Linux kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir. Plesk panel nedir? Sorusunu kısa bir şekilde açıkladık ancak tabi ki bunlar yeterli olmayacaktır. Bu yazımızda Plesk panel ne işe yarıyor? Ve bizlere katkıları nelerdir? Hepsini cevaplayacağız.
Web tasarımcıların yakından bildiği iki kavram vardır, bunlar domain ve hostingtir. Domain; web sitelerinin alan adıdır, örnek olarak www.webacil.com verebiliriz. Alan adınız ne kadar kısa olursa ve ne kadar akılda kalıcı ise bu sizin için o kadar avantajdır. Domain konusunda kesinlikle detaylı çalışmalar yapmalı ve firmanız için en uygun alan adını seçmelisiniz. Hosting ise, web sitelerinizde bulunan dosyaların saklandığı bir alandır. Flash disk olarak düşünebilirsiniz, hızı ve kapasitesi sizi her zaman bir adım öne çıkarabilir. Plesk panel nedir? Sorusu aslında hosting ile alakalıdır çünkü Plesk bir hosting yönetim panelidir. Web sitenizdeki saklama alanı olduğu için sitenize yüklediğiniz bütün içerikleri tek elden kontrol edebilmek açısından sizlere yardımcı olur.
Plesk Panel Ne İşe Yarar?
Hosting yönetiminde bizlere yardımcı olan bu uygulamanın avantajları sadece bunla sınırlı değildir elbette. Şimdi Plesk panelin ne işe yaradığını maddeler halinde sizlerle paylaşalım;
- Alan adlarını istediğiniz kadar ekleyebilir, silebilir ve düzenleyebilirsiniz. Ancak ekleme işlemi hosting paketinizin limiti kadar olabilir.
- File Transfer Protocol(FTP) şifresini istediğiniz zaman güncellemenize yardımcı olur.
- Hosting hesabınızın izin verdiği kadar e posta adresi oluşturmanızı sağlamaktadır.
- MySQL veri tabanını kolayca oluşturmanızı sağlar.
- Klasörlerin izinlerini denetleyebilir ve yeni seçenekleri oluşturabilirsiniz.
- DNS ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz.
- İnternet sitenizin istatistiklerini takip edebilir ve gerekli analizleri yapabilirsiniz.
Plesk panel web sitenizi daha etkin bir şekilde yönetmenize yardımcı olmaktadır, yönetim otomasyonu olarak birçok seçeneğiniz vardır ancak Plesk panel gerek hızı ile gerekse de kullanımı ile fark yaratmaktadır. Kurulum aşaması da oldukça basittir, şimdi yazımıza kurulum aşaması ile devam edelim.
Plesk Panel Nasıl Kurulur?
Kurulum aşamasına gelmeden önce sisteminizin Plesk panel için uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekecektir. Şayet sisteminize uygun değil ise bu yönetim otomasyonundan yararlanmanız mümkün değildir. Bütün hosting yönetim otomasyonlarında olduğu gibi Plesk panelde ücretlidir, lisansını satın aldıktan sonra kullanabilirsiniz ancak öncelikle kurulum aşamasını geçmeniz gerekecektir.
Kurulum sihirbazı için öncelikle Plesk’i DC server modeline getirmelisiniz. Ardından kurulum sihirbazı başlar ve lisans için satın aldığınız kodu ister. Gereklilikleri yapmanız durumunda kurulum otomatik olarak gerçekleşecektir ve Plesk paneli kullanmaya başlayabileceksiniz.
Plesk Panel Nasıl Kullanılır?
Yazımızın başında Plesk panel nedir? Sorusunun cevabını verdik şimdi ise Plesk panelini nasıl kullanabiliriz? Bunun üzerinde duralım. Plesk kullanım açısından oldukça kolay bir menüye sahiptir. Odin değişimi ile birlikte fonksiyonel açıdan da arayüz açısından da kullanım basitleşmiştir. Menülere girerek yapmak istediğiniz işlevleri seçebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz. Plesk help center bu konuda yardım alabileceğiniz bir yerdir. 10 madde halinde bilinmeyen ya da bulunması zor olan özellikler detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Dilemeniz durumunda bu yardım merkezinden yararlanabilir ve Plesk paneli sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Plesk panel için karar vermeden önce detaylı bir şekilde hosting panellerini araştırmanızı öneririz. Web sitenizin yönetimi açısından sağlıklı karar almak için zamanınız var ve acele kararlar sizi yanlış tercihlerde bulundurabilir. Web sitemizdeki diğer yazıları inceleyerek takipte kalabilirsiniz.
Leave a comment