SEO stratejisi nedir?
SEO, arama motorlarının insanların web sitenizin konusu ile ilgili özel arama ihtiyaçlarına ve şekillerine kolayca cevap verebileceği ve sitenizi en kolay ve çabuk algılayacağı şekilde optimize edilmesi demektir. Web sitenizin tasarımı, içeriği, kodlaması ve sayfa hızı bu optimizasyonun parçalarıdır. Çoğu kişi, SEO’nun sadece sayfa başlığı, sayfa uzantısı, anahtar kelime ve içeriğiyle sınırlı olduğunu sanmaktadır. Ancak bu tam olarak doğru değildir: Çünkü iyi bir SEO uzmanının, insanların eğilimine, arama tarzlarına, aranan bilginin kolayca erişilebilir olduğu ve arama motorlarının optimizasyonu nasıl algıladığı konularında uzmanlaş olması gerekmektedir.
Peki, web sayfasının başarısı için önemi açık olan SEO stratejisi nedir ? SEO uygulaması yapılmadan evvel, mevcut web sayfasının arama motorlarında nerede yer aldığına ve aynı alanda faaliyet gösteren firmaların web sayfalarının hangi sıralarda olduğuna bakmakla başlamak gerekir. Sonrasında hedef belirlenir. Hedefin ilk 5 sırada, ya da ilk arama sayfasında yer almak olması tercih edilir. Bundan sonra yapılması gereken, web sitesinin temsil ettiği konu ya da ürünler için en uygun arama terimlerinin tespit edilmesidir. Yani, web sayfasına ulaşabilmek için arama motoruna hangi kelimelerin yazılmasının tespitidir.
Anahtar kelimeler önemlidir. Oluşturulan anahtar kelime listesi ile arama motorlarında aramalar yapılır. Her bir anahtar terim için kaç web sayfasının birbiriyle yarıştığı bulunur. Anahtar kelimeler kendi arasında önceliklendirilir. Çoğul ve tekil kelimelerle genellikle yanlış yazılan kelimeler değerlendirilir. Bazen çok sık olarak yanlış telaffuz edilen kelimeleri bilerek yanlış kullanmak gerekebilir. Belirli periyotlarla yapılacak aramalarla çalışılan web sayfasında kullanılan anahtar kelimelerle web sayfanızın arama sonuçlarında listelenme durumu not edilir. Gittikçe daha üst sıralarda yer bulunuyorsa başarı var demektir. Arama motorlarında üst sıralarda yer alma hedefinin yanında, günlük tıklanma ve interaktif iletişim sayıları da dikkate alınır. Bunlar için de hedefler koymak gerekir. Örneğin web sayfası günde 200 kere ziyaret ediliyorsa, hedefi 300 olarak koymak gerekir. Her 100 ziyaretten birinde kullanıcı ile interaktif iletişim kuruluyorsa, %2 hedeflenir.
Web sitesinde yer alan her sayfanın bir başlığı olması ve bu başlıkların anahtar kelimelerden seçilmesi de önemlidir. Etiketler oluşturmak da faydalıdır. Web sayfasının konusuyla ilgili çok kullanılan terim ve kelime tamlamalarını belirleyip metinlerde bu ifadelerin yer almasını sağlamak gerekir. Bu ifadelerin metinler içerisinde doğal bir şekilde yer alması sağlanırsa daha çok ilgi çekecektir. Metinler ne kadar uzun olursa, erişim başarısı o kadar yüksek olacaktır. Google ve Bing gibi ana arama motorları için site haritaları oluşturmak da sitenin şansını arttıracaktır.
Leave a comment